Kennismodelleur

Bedrijf
Belastingdienst
Type
Parttime job
Locatie
Utrecht
Branche / Vakgebied
IT & Programming, Data Science, Government services
Vereiste taal
Nederlands
Website
http://werken.belastingdienst.nl/data-en-analyse

Omschrijving

Kennismodelleur

De Belastingdienst is een van de grootste gegevensverwerkers van Nederland. Deze gegevens vormen de spil van alle processen en ketens; het is de grondstof voor al ons werk. Jouw belangrijkste taak als kennismodelleur bij de Belastingdienst is het modelleren van kennis en begrippen uit wet- en regelgeving, zodat deze altijd op eenduidige wijze geïnterpreteerd worden. Hierdoor maak jij het mede mogelijk om wendbaar te zijn op het gebied van deze gegevens.

Maak jij het mede mogelijk om wendbaar te zijn op het gebied van deze gegevens? Voor deze belangrijke ontwikkeling binnen verschillende ketens van de Belastingdienst zoeken we dan ook meerdere nieuwe collega’s die aan de slag gaan als kennismodelleur in Utrecht.

Ben jij een kennismodelleur of wil je er één worden? 
Reageer dan snel, zodat we samen kunnen oriënteren op jouw behoeften en wensen binnen je loopbaan. Na dit gesprek gaan we op zoek naar welke mogelijkheid binnen de Belastingdienst het beste bij je past. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

Dit doe je bij de Belastingdienst

Als kennismodelleur werk je voor een of meerdere ketens die onder een directie vallen en je hebt daarbinnen een of meerdere wetsdomeinen als aandachtsgebied, denk daarbij bijvoorbeeld aan de ketens omzetbelasting of erf-en schenkbelasting. Je expliciteert en modelleert teksten uit wet- en regelgeving naar logische en duidelijke taal die door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt. Dit leg je op een gestructureerde manier vast in een zogenaamd kennismodel. 

Het modelleren van kennis is onderdeel van een ambitieus programma om het omgaan met gegevens te professionaliseren. Dit betekent dat je in een organisatie terechtkomt die in ontwikkeling is. Samen met kennismodelleurs in andere domeinen bouw je expertise op. Jij bent de verbindende factor tussen kennisexperts (waaronder juristen en materiedeskundigen), business/domein architecten, business data stewards, het regelbeheer team en gegevens/datamodelleurs bij Belastingdienst.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Jouw werk een belangrijke schakel is in de uitlegbaarheid van het gegevensgebruik van de Belastingdienst. Ook externe partijen die gegevens van de Belastingdienst gebruiken, zullen dat doen op basis van de modellen die jij ontwikkelt en beheert.
 • Je meewerkt binnen een vernieuwingsprogramma dat zich richt op de hoge kwaliteitseisen die aan gegevens worden gesteld. We onderscheiden semantische-, linguïstische-, logische-, implementatie- en technische lagen. Deze aanpak is nog redelijk nieuw en je krijgt de kans hieraan bij te dragen.
 • Je regelmatig met de andere kennismodelleurs binnen de organisatie bij elkaar komt. Jullie leren van en met elkaar én professionaliseren het modelleren van gegevens binnen de Belastingdienst verder.
 • We rekening houden met een goede balans in werk- en privéleven, waaronder flexibiliteit (thuiswerken, werktijden) en vrijheid (autonomie, vakantiedagen).

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt wo werk- en denkniveau.
 • Je hebt een juridische achtergrond en/of werkervaring als business- of informatie analist in een fiscaal/juridisch werkveld.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van wetsanalyse en juridische analyse schema’s.
 • Je hebt kennis van feit-gebaseerd modelleren en ervaring met metadata en masterdata modelleren of bent bereid dit te leren.
 • Je hebt kennis van het werken met linked-data, taxonomieën, ontologieën en knowledge graphs of bent bereid dit te leren.
 • Je bent communicatief sterk en je spreekt en schrijft goed Nederlands.

Jouw competenties

 • analyseren
 • overtuigingskracht
 • omgevingsbewustzijn
 • netwerken
 • plannen en organiseren

Meer weten? Klik hier!

Cancel