DNB Traineeship 2023

Bedrijf
De Nederlandsche Bank
Type
Traineeship
Locatie
Amsterdam
Branche / Vakgebied
Actuarial Science, Banking, Financial services, Government services, Risk Management
Vereiste taal
Engels, Nederlands
Website
https://www.werkenbijdnb.nl/

Omschrijving

Wil jij meewerken aan financiële stabiliteit en duurzame welvaart en ben je geïnteresseerd in de rol van DNB als onafhankelijke centrale bank, toezichthouder en resolutie autoriteit? Solliciteer dan naar ons traineeship!

Jij hebt impact

Bij DNB leer je als trainee meer over onze rol als onafhankelijke centrale bank, toezichthouder en resolutie autoriteit. De kans is groot dat je bij meerdere van deze kerntaken komt te werken tijdens je traineeship. Je werkt in ieder geval aan vraagstukken die actueel, inhoudelijk uitdagend en maatschappelijk zeer relevant zijn. Bij DNB heeft jouw werk als trainee impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart.

Zo doe je dat als trainee bij DNB

Het tweejarig programma van het DNB traineeship kent een unieke aanpak; het gaat bij DNB om de beste leerervaringen voor jou en daar passen we jouw plaatsingen op aan. Hierbij houden we rekening met je interesses, opleidingsachtergrond en leerdoelen. In twee jaar tijd werk je op 3 verschillende afdelingen voor een periode van acht maanden, steeds in een andere functie. Je leert hierdoor meerdere kerntaken van DNB kennen, zoals het toezicht op financiële instellingen, de werking van het betalingsverkeer, resolutie of monetair beleid. Vaak ga je tijdens het DNB traineeship aan de slag als toezichthouder of beleidsmedewerker en in elke functie draai je mee op de afdeling en krijg je eigen verantwoordelijkheden.

Je werkt tijdens elke plaatsing vaak in een multidisciplinair team. Samen werken jullie aan antwoorden op complexe vragen, bijvoorbeeld op het gebied van FinTech, nieuwe toezichtwetgeving, klimaatrisico’s bij financiële instellingen, cybersecurity of de huizenmarkt. In een dynamische en internationale omgeving ontwikkel je je tijdens je traineeship tot een breed inzetbare professional.

Trainees die jou voorgingen werkten onder andere aan: 

 • Een onderzoek naar de mate waarin kwetsbare groepen mee kunnen komen bij een steeds digitaliserend betalingsverkeer. 
 • Een analyse van de beheersing van klimaat- en milieurisico's door banken. 
 • Het toetsen van markt- en kredietrisico modellen door langs te gaan bij nationale en internationale financiële instellingen. 
 • Een onderzoek naar de rol van contant geld in verdachte transacties. 
 • Een gecombineerd DNB-ECB data-analyse project over het effect van klimaatveranderingen op energie derivaten. 
 • Het opzetten van de klimaatstresstest. 
 • Speeches voor onze directieleden.

Bij DNB vinden wij het belangrijk dat je als trainee goed begeleid wordt en dat je je breed kunt ontwikkelen. Daar besteden we veel tijd en aandacht aan. Je krijgt een aantal mentoren toegewezen en je kunt verschillende vakinhoudelijke trainingen en opleidingen kiezen en volgen, denk bijvoorbeeld aan onze interne opleiding tot toezichthouder of een verdieping op financiële economie. Samen met je 13 mede trainees volg je een persoonlijk ontwikkeltraject waarin jullie elkaar en jezelf beter leert kennen.

Hier doe je dat

Bij DNB werken we aan vertrouwen en financiële stabiliteit. Wij zijn de centrale bank van Nederland en houden toezicht op de financiële sector. Je kent ons vast als zakelijk en professioneel. Dat klopt, we nemen onze verantwoordelijkheid en werken nationaal en internationaal nauw samen. Wat je misschien nog niet weet, is dat de medewerkers van DNB erg trots zijn op hun werk, dat de sfeer intern informeel is en dat er ook veel jonge collega’s werken. Je past bij ons wanneer je je thuis voelt bij mensen die scherp, open, betrokken en betrouwbaar zijn, en die dit uitdragen in wie ze zijn en wat ze doen.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Een goed analytisch vermogen is belangrijk. Daarnaast ben je leergierig, nieuwsgierig en breed georiënteerd. Je leert snel, neemt initiatief en geeft niet op bij tegenslag. Ook ben je gericht op samenwerking. Je legt makkelijk contact en bent communicatief vaardig. 

Waar zijn we verder nog naar op zoek? 

 • Je hebt je academische master uiterlijk op 1 september 2023 afgerond. 
 • Alle studieachtergronden zijn welkom.  
 • Je hebt maximaal twee jaar werkervaring. 
 • Je beheerst de Nederlandse en de Engelse taal op minimaal B2 niveau; de voertaal binnen DNB is veelal Nederlands. Doordat we werken in een internationale context communiceer je als trainee regelmatig in het Engels. 

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de actualiteit. Bij een heel diverse, betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Als trainee start je met een contract voor twee jaar. Bij goed functioneren en wanneer de omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van € 3.490,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. 
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In dit traineeship is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken. 
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris. 
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie, eigen bijdrage in de premie 6,54%  
 • Een volledige vergoeding van je ov-reiskosten voor woon-werkverkeer. 
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleidingen en trainingen zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast bieden wij wekelijks diverse seminars en kennissessies aan om op de hoogte te blijven van diverse maatschappelijke vraagstukken.

Zo solliciteer je bij een traineeship

 1.  Jouw solliciatatie tussen 30 maart en 28 april 2023: Wij ontvangen graag je motivatiebrief, je complete cv en cijferlijsten van je bechelor en/of master. Je leest hier meer over op de DNB Traineeship pagina onder CV- en briefselectie.
 2.  Cv- en briefselectie: Na het indienen van je solliciatie start de selectieprocedure. Daarbij wordt als eerste gekeken of je aan de criterica voldoet. 
 3.  E-assessment van 29 april tot en met 4 mei 2023: Na een eerste cv- en briefselectie volgt er een online assessment (cognitieve test). Op basis van je cv, motivatiebrief en de uitslag van je online assessment bepalen we of je wordt uitgenodigd voor de selectiedag.
 4.  Schrijftest op 23 mei 2023: De schrijftest maak je thuis.
 5.  Selectieonderdelen op 24 mei en 31 mei 2023: Beide selectiedagen op locatie bij DNB. Hier neem je deel aan een inhoudelijke opdracht, een groepsopdracth en twee sollicitatiegesprekken.
 6.  Arbeidsvoorwaardengesprek 6 juni 2023: Tijdens dit gesprek krijg je onder andere uitleg over de arbeidsvoorwaarden en de screeningsprocedure. Voor de screeningsprocedure is deze functie ingedeeld in profiel 2a.
 7.  Start als DNB trainee op 1 september 2023: Voordat je begint heb je eerst een kennismakingsgesprek met onze traineecoördinator. Daarna start je met het algemene introductieprogramma van DNB, gevolgd door een apart onboarding programma voor de traineegroep.

Solliciteer nu!

Wil jij als trainee werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 28 april 2023 een motivatiebrief en je complete cv en cijferlijsten van je bachelor en master. 

We verzoeken je een aantal vragen te verwerken in je motivatiebrief: 

 1.  Wat is je motivatie voor het traineeship van De Nederlandsche Bank? 
 2.  Wat is je affiniteit met de (kern)taken van DNB? Welke taken of thema’s hebben vooral jouw interesse? 
 3.  In hoeverre zijn de gevraagde brede interesse en kwalificaties op jou van toepassing? 
 4.  Wat is je cijfergemiddelde? Past dit gemiddelde bij de kwaliteiten en/of inzet tijdens je studie? 
 5.  Optionele vraag: Wat zou je nog graag kwijt willen? 

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Meld je aan voor een van onze Meet & Greet's.  Bekijk ook de video's en testimonials van collega’s op onze website en luister naar onze podcast special over het DNB traineeship via DNB Talks op Spotify. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer! 

Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Deze vacature is bedoeld om op te solliciteren, niet voor acquisitie

Cancel