Persoonlijke ervaring

Sanne van Gellekom - Voorzitter

Ik heb studeren altijd leuk gevonden. Daardoor ging het ook goed en liep ik altijd nominaal. Hartstikke fijn natuurlijk, maar er zit ook een vervelende kant aan. Het ging mij allemaal namelijk veel te snel en ik wilde nog lang niet afstuderen. Dan sta je voor de keuze wat je gaat doen om het afstuderen uit te stellen. Waar veel mensen kiezen voor een tussenjaar, een tweede studie of tijd in het buitenland, heb ik door mijn lange affiliatie met de VSAE gekozen voor een bestuursjaar, in mijn ogen de meest nuttige manier om een jaar te spenderen als je dat niet aan studeren wilt wijden.

Een bestuursjaar is voor mij tot nu toe het perfecte kijkje in het werkende leven geweest. Niet alleen vanwege de 9 tot 5 routine en het werken in een hecht team, maar ook door de verantwoordelijkheid die je bij elke stap draagt. Alles wat er om gaat in de vereniging komt neer op jouw beslissingen. Dat verschilt van kleine zaken, zoals welke BBQ-hapjes je bestelt op de Jaarafsluiting, tot grote kwesties, zoals het thema en de sponsoring van de Econometric Game. Het is iedere keer een uitdaging en soms afwachten of je de juiste keuze maakt. Maar als je zeker bent van je zaak en hard werkt voor je doelen, is het ultiem genieten als je moeite wordt beloond. Een bestuursjaar geeft je deze ervaring die handig is voor later als je in loondienst bent en die je niet krijgt als je in de collegebanken zit.

Als voorzitter van de VSAE ben ik verantwoordelijk voor het hebben van een totaaloverzicht. Kortgezegd: (mede-)verantwoordelijk voor alles. Het maakt het voorzitterschap veelzijdig en zet je aan tot nauw contact met je bestuursgenoten. Overal tot in de puntjes bovenop zitten is natuurlijk onmogelijk. Daar heb ik wel moeite mee gehad, maar ik heb geleerd te delegeren, wat ook een nuttige kwaliteit is. Hoewel je je als voorzitter veel bezig moet houden met de zaken binnen de VSAE, krijg je net zoveel mee van hetgeen daarbuiten, omdat je als voorzitter ook het contact onderhoudt met derde partijen, zoals zusterverenigingen en de faculteit. Ik heb dit altijd ervaren als een van de leukste kanten van het voorzitterschap. Je hoort je in dat contact namelijk professioneel en strategisch op te stellen en je kan veel leren van een ander, waardoor je uit je VSAE-tunnelvisie kunt stappen.

Ik hoop dat je het volgende al weet, maar een bestuursjaar is ook heel erg leuk! Denk aan (gratis) mee mogen op alle reisjes en veel leuke mensen leren kennen. Van een bestuursjaar krijg je geen spijt!

Reinier Cordemeyer - Commerciële Zaken

Tijdens mijn functie als External Affairs heb ik erg veel professionele contacten gelegd, waardoor ik nu beschik over een groot netwerk van recruiters van toonaangevende bedrijven. Ik had ook bewust voor deze functie gesolliciteerd, aangezien ik niet precies weet in welke sector ik later terecht wil komen. Met deze functie kreeg ik namelijk de luxepositie om overal eens binnen te kijken. Bovendien mocht ik aan iedereen al mijn vragen stellen over (mijn) carrièremogelijkheden.

Gedurende het bestuursjaar zijn Donna en ik dus vaak op pad geweest om alle partners van de VSAE te bezoeken. Het op pad zijn in combinatie met het kantoorleven maakte mijn bestuursjaar erg afwisselend. Dit vond ik zelf een groot voordeel van mijn functie! Wij hebben afgelopen zomer zowel huidige als nieuwe partners bezocht. Het contacteren van nieuwe partners vond ik zelf een van de leukere bezigheden. Zo had ik bijvoorbeeld afgelopen zomer gesprekken ingepland met Cushman & Wakefield en Heineken, omdat deze bedrijven vooral mijzelf erg interessant leken. Zelf heb ik ook veel geleerd van de verschillende gesprekken die ik heb gevoerd met onze partners. De ene dag zit je rond de tafel met de Head of Retirement van de Benelux, de andere dag zit je aan een Schiphol Group uit te leggen wat een econometrist nou precies doet.

Als ik terugkijk op de afgelopen maanden kan ik concluderen dat mijn bezigheden erg verschilden per dag. Zo hield ik mij bijvoorbeeld bezig met: het voeren van de gesprekken, het onderhouden van de bedrijfscontacten, het onderhandelen van de contracten, het bijhouden van de commerciële online exposure en ons vacatureplatform, het binnenhalen van een nieuwe hoofdsponsor, het aanspreekpunt zijn voor studenten m.b.t. carrière vragen, de (acquisitie) coördinatie van de Beroependagen, Het Actuariaatcongres, Het Start-up Event, Het Master Speeddate Event en de International Study Project.

Hierboven heb ik het vooral gehad over mijn ervaringen van mijn eigen functie. Echter, de ervaringen van het bestuur als geheel zijn ook erg belangrijk! Je runt met iedereen een klein/middelgroot bedrijf, waarbij allemaal verschillende bijkomstigheden komen kijken. Beschouw dit dus als een unieke kans op onze leeftijd! Zelf vond ik het ook erg leuk om met mijn bestuur meerdere innovatieve ideeën uit te voeren. Binnen de VSAE is hier namelijk erg veel ruimte voor. Al met al ontwikkel je jezelf enorm op persoonlijk vlak. Hier heb je je hele leven profijt van!

Philip Lankhorst - Penningmeester & Vicevoorzitter

Tijdens een bestuursjaar bij de VSAE doe je eigenlijk alles behalve studeren: je gaat natuurlijk naar de maandelijkse borrel en naar de feesten, maar zult ook regelmatig bij bedrijven op bezoek gaan en je zit natuurlijk heel veel te vergaderen. Op deze manier doe je veel vaardigheden op die je niet in college uitgelegd krijgt. In mijn geval was dat natuurlijk boekhouden en begroten, maar in het algemeen leer je heel goed hoe je met de verantwoordelijkheid voor een studievereniging moet omgaan.

In de eerste maanden ben je nog vooral bezig met elkaar leren kennen en wennen aan je nieuwe functie, waarbij je heel goed leert samenwerken en je steeds beter op je vier bestuursgenoten ingespeeld raakt. Tijdens je beleidsweekend (meestal in december/januari) ga je natuurlijk samen je beleidsplan schrijven maar ook genoeg leuke dingen doen om elkaar beter te leren kennen. Tijdens ons supergezellige weekend in Zeeland was de toon alvast gezet voor het komende jaar! Voor de zomervakantie heb je een aantal grote projecten, waardoor je gelijk in het diepe wordt gegooid. Daarna heb je wat meer tijd om naar de grote lijnen te kijken en je te richten op nieuwe projecten of bijvoorbeeld op de ISP of het VSAE-weekend. Er is dus altijd wat te doen en iedere week ziet er weer anders uit.

Behalve de gezelligheid met de rest van je bestuur leer je tijdens een bestuursjaar ook veel mensen kennen. Dit zijn zowel VSAE-leden als zakelijke contacten en besturen van andere studieverenigingen. Dit netwerk raak je natuurlijk na een bestuursjaar niet zomaar kwijt dus ook voor later is het een heel nuttige investering.

Samenvattend raad ik het iedereen aan om een bestuursjaar bij de VSAE te doen. Je leert ontzettend veel en doet minstens evenveel leuke dingen.

Donna Mollé - Secretaris & Commerciële Zaken

Een bestuursjaar doen bij de VSAE is voor mij een van de beste keuzes ooit geweest. Je komt terecht in een soort snelcursus in allerlei dingen die tijdens de studie niet uitgebreid aan bod komen. Zo leer je door de vele uren die je met je bestuursgenoten samen doorbrengt goed communiceren, samenwerken, beslissingen nemen onder tijdsdruk en nog ontelbaar veel andere vaardigheden. De dagen op de bestuurskamer worden natuurlijk afgewisseld met gezellige activiteiten buiten de deur, wat je bestuursjaar extra leuk maakt. Ik heb ervoor gekozen om me in het tweede jaar van mijn studie al aan te melden voor een bestuursjaar, omdat ik zo nog langer tijdens de rest van mijn studie gebruik kan maken van de kennis die ik dit jaar heb opgedaan.

In de functie Commerciële Zaken heb ik voornamelijk tijdens de vele zomergesprekken enorm veel geleerd. Waar het aan het begin van het jaar nog een beetje aftasten is, word je al snel veel zekerder van jezelf in gesprekken. Je leert als Commerciële Zaken al snel goed aan te voelen wat de partij tegenover je wil, en daardoor steeds makkelijker het gesprek zodanig te sturen dat je uiteindelijk het meeste eruit weet te halen. Daarna is het nog een kwestie van het contact goed onderhouden, zodat er een nuttige samenwerking voor beide partijen blijft bestaan. Door deze bedrijfsbezoeken te doen breid je je netwerk uit met waardevolle contacten waar je voor de rest van je studie en werkende leven nog profijt van kunt hebben.

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor het stroomlijnen van de informatie die het bestuur binnenkomt en uitgaat. Hieronder valt bijvoorbeeld het bijhouden van het ledenbestand. Dit is een belangrijke taak, want als het ledenbestand up to date is kunnen je bestuursgenoten ervan uitgaan dat ze altijd de juiste mensen op de juiste manier kunnen bereiken. Verder notuleert de secretaris alle bestuursvergaderingen en ALV’s. Dit is misschien een taak die niet iedereen direct aanspreekt, maar ook hiervan kun je veel leren. Je hebt door het notuleren snel onder de knie hoe je een verhaal efficiënt samenvat, zodat na de vergadering de gevoerde discussies of gemaakte afspraken makkelijk terug te lezen zijn.

Ten slotte moet je natuurlijk met je hele bestuur de vereniging draaiende houden, door bijvoorbeeld een aantal commissies te coördineren en je andere taken in de gaten te houden. Dit geeft je jaar nog veel meer kleur naast alleen de verantwoordelijkheden uit je functie(s). Kortom, een bestuursjaar bij de VSAE – in welke functie dan ook – biedt je genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en is een geweldige ervaring!

Teska Vaessen - Interne Zaken & Marketing

Toen ik in mijn eerste jaar bij de VSAE kwam, werd ik al meteen vol overtuiging actief lid van de vereniging. Na vervolgens 5 commissies gedaan te hebben binnen de VSAE, was voor mij de laatste logische stap binnen de VSAE om in het bestuur te gaan. Door de vele commissies had ik al veel gezien in de vereniging en wilde ik graag verbeteren wat ik dacht dat beter kon. Als bestuurslid van de VSAE kan je echt verschil uitmaken in de vereniging en de vereniging de kant opbrengen die jij en je bestuur denken dat goed is. Daarnaast vond ik dat we tijdens onze studie te weinig aan onze softskills werkten. Tijdens je bestuursjaar doe je veel kennis en ervaring op waar je je hele studie maar ook later tijdens je werk nog profijt van hebt.

Een functie voorkeur opgeven was voor mij geen makkelijke keuze, omdat eigenlijk alles me interessant en leerzaam leek. Uiteindelijk werd ik Interne Zaken en dit bleek ook de perfecte match te zijn. Ik vind het fijn om midden in de vereniging te staan en mensen om me heen te hebben. Daarnaast heb ik heel veel mensen binnen de VSAE leren kennen door het samenstellen van de commissies, en daardoor kan jij als Interne Zaken de commissies ook het best indelen. De commissies zijn erg belangrijk voor de VSAE, want zonder de commissies draait de vereniging niet! Dit maakt keuzes maken soms wel lastiger, maar tijdens mijn bestuursjaar heb ik geleerd belangrijke keuzes te maken en met zelfvertrouwen hierachter te staan. Er zijn altijd mensen het niet eens met jouw keuze, maar ik heb mijn keuzes leren te verantwoorden. Naast het samenstellen, vind ik het ook fijn dat je het aanspreekpunt bent voor de leden. Leden komen vaak het eerst naar jou toe met hun vragen. Ik vind het fijn om mensen te helpen en dit is vaak ook heel dankbaar werk!

De functie Marketing was voor mij een goede aanvulling op Interne Zaken. Tijdens mijn commissiewerk heb ik met InDesign leren werken en nu kon ik dat echt in de praktijk brengen. Ik ben verantwoordelijk voor de gehele promotie van de VSAE en heb hiervoor een promotieplan gemaakt. In het begin vond ik het heel lastig om uit te vinden wat nou aansluit bij onze leden, maar al snel kreeg ik het beter in de vingers. Ik heb leren inspelen op de doelgroep en leren nadenken hoe je daar het beste kan promoten. Net als bij Interne Zaken ben ik zelfverzekerder geworden in mijn keuzes.

De VSAE is een afwisseling van professionele en sociale evenementen. Als bestuurslid ben je vaak hard aan het werk, maar dit wordt afgewisseld met gezellige borrels, leuke reisjes en veel contact met de leden! Door deze drukte heb ik efficiënt leren werken en het werk niet mee naar huis te nemen. Ik weet zeker dat ik hier mijn hele leven nog profijt van ga hebben. Al met al is een bestuursjaar een unieke ervaring. De combinatie van hard werken, veel leren, veel mensen nieuwe leren kennen en vooral heel veel plezier is geweldig. Ik raad dan ook iedereen aan om een bestuursjaar te doen bij de VSAE!

Cancel