Persoonlijke ervaring

Lobke Wilmink – Chairman & Marketing 2023

Toen ik in 2020 aan mijn studie begon, werd ik meteen lid van de VSAE. Ik kende de vereniging al een beetje uit mijn omgeving en zij overtuigden me om lid te worden omdat het dé manier was om vrienden te ontmoeten en tegelijkertijd te werken aan je professionele en persoonlijke vaardigheden. Na slechts een korte tijd lid te zijn geweest, had ik al door dat ze gelijk hadden: de VSAE is geweldig voor het verrijken van je studentenleven.

Ook al werden veel evenementen afgelast vanwege COVID, toch heb ik vanaf het begin veel gedaan met de VSAE. Ik maakte deel uit van de Ranking Commissie, die ik zo leuk vond dat ik in februari lid werd van mijn tweede commissie: de Introductie Dagen Commissie. In de jaren daarna werkte ik me als het ware op de 'VSAE-commissieladder'. Ik was voorzitter van de Sportcommissie en secretaris van de Zakelijke Oriëntatiedagen. Ik wist altijd al dat een bestuursjaar iets voor mij zou zijn, maar door deel uit te maken van de BOD-commissie werd ik overtuigd om een bestuursjaar te doen. Het organiseren van zo'n groot evenement met een groep mensen die er net zo enthousiast over waren als ik, gaf me enorm veel energie. Vreemd genoeg, toen het evenement steeds dichterbij kwam en de druk toenam, kon ik de gedachte 'ik wil dit soort dingen altijd doen' maar niet uit mijn hoofd krijgen. Ik wist het zeker: Ik wil een bestuursjaar doen en ik stuurde mijn aanvraag een dag voor de BOD in.

Ik heb er geen seconde spijt van dat ik een bestuursjaar heb gedaan. Ik heb me altijd thuis gevoeld binnen de vereniging en onder haar leden, en elke dag naar de bestuurskamer gaan om die sfeer te ervaren maakt me ontzettend gelukkig. Binnen de VSAE en vooral binnen het bestuur is de mooie balans tussen sociaal en carrière wat mij aantrekt; ik ben altijd een serieus, ondernemend en ambitieus persoon geweest, hoewel vriendschap en sociale contacten ook hoog in het vaandel staan. Uiteraard is het krijgen van een fulltime 'baan' een grote stap, maar het feit dat ik geniet van de dingen die ik moet doen maakt het helemaal de moeite waard. Gelukkig heb ik zelfs tijd om naar mijn geboortestad te gaan om met vrienden af te spreken of om te werken. 

Wat ik zo leuk vind aan het voorzitterschap is de vrijheid en de afwisseling.Als voorzitter is het je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de vereniging als geheel de goede kant op vaart en dat de langetermijnvisie niet uit het oog wordt verloren.Dit doe je door op de hoogte te blijven van alles wat er speelt, wat het voorzitterschap erg veelzijdig maakt.Als een van de andere bestuursleden ergens over wil sparren of gewoon hulp nodig heeft, ben ik de eerste naar wie ze toe gaan.Op deze manier maak ik ook een beetje mee hoe het is om penningmeester, externe zaken en interne zaken te zijn. Dit past bij mij als persoon, omdat ik altijd veel verschillende dingen leuk vind om te doen. Naast het assisteren van de andere bestuursleden ben ik vooral bezig met externe contacten met andere verenigingen en de faculteit. Dit omvat veel e-mails en vergaderingen met verschillende mensen, waarbij ik de vertegenwoordiger ben namens de VSAE. In het begin kan het een beetje eng zijn om namens de hele vereniging te spreken, maar na een tijdje raak je eraan gewend en leer je wat belangrijk is om de waarden van de VSAE en haar leden te behouden.

Wat ik ook leuk vind, is dat ik veel tijd heb voor vernieuwingen, verbeteringen en extra taken. Ik heb bijvoorbeeld tijd gestoken in het efficiënter maken van de systemen die we als bestuur gebruiken, het verbeteren van een aantal van onze evenementen en innovatie met betrekking tot het werven van nieuwe leden.Daarnaast ben ik het hele jaar bezig geweest met het creëren van een duidelijkere richtlijn voor onze marketingstrategie voor elk evenement, wat ook samenhangt met mijn marketingfunctie.In eerste instantie had ik niet verwacht dat ik Marketing Officer zou worden, maar terugkijkend kan ik me niet voorstellen dat ik deze functie niet zou hebben.Ik ben een perfectionist in hart en nieren, dus het is perfect voor mij om er verantwoordelijk voor te zijn dat alle VSAE-inhoud er representatief en netjes uitziet.Ik werk ook veel met ontwerpprogramma's en dat vind ik erg leuk om te doen.

Om een lang verhaal kort te maken: ik zou iedereen aanraden om een bestuursjaar te doen. Het is een unieke kans om aan je persoonlijke vaardigheden te werken voordat je aan een echte baan begint. Tijdens dit jaar heb ik dingen geleerd die anderen pas leren als ze aan het werk gaan. Daarnaast zijn alle activiteiten en uitstapjes die je (gratis) mag doen ook erg leuk. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt.

Selma Lindfors - Internal Affairs & Secretary 2023

Ik denk dat je wel kunt zeggen dat ik een trouw VSAE-lid ben sinds ik voet zette in Amsterdam. Ik ben zelfs naar de augustusborrel geweest op de dag dat ik voor het eerst in Nederland aankwam! Omdat er nog veel Covid-beperkingen waren toen ik begon met studeren, was ik vastbesloten om naar zoveel mogelijk evenementen te gaan. Zoals veel internationals kende ik niemand in Amsterdam voordat ik hierheen verhuisde, dus ik was vastbesloten om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten, en ik kan zeker zeggen dat ik sindsdien een aantal van mijn beste vrienden heb ontmoet via de VSAE.

Met dit alles in mijn achterhoofd was het moeilijk om nee te zeggen toen ik aan het begin van mijn tweede jaar werd gevraagd of ik interesse had om me kandidaat te stellen voor het bestuur. Toch twijfelde ik. Zou het niet slimmer zijn om een bestuursjaar meer tegen het einde van mijn studie te doen? Zou het echt de moeite waard zijn om mijn studie een jaar stil te zetten? 

Achteraf kan ik met een gerust hart zeggen dat ik absoluut de juiste beslissing heb genomen. Als ik terugkijk op mijn tijd in het bestuur, ben ik echt gegroeid als persoon op een manier die ik nooit zou hebben gehad als ik geen bestuursjaar had gedaan. Vooral omdat ik Interne Zaken ben, ontmoet ik veel mensen en houd ik contact met ze, wat zowel een leuke als dankbare taak is. Mijn belangrijkste taak is het vormen van commissies, wat betekent dat ik veel verschillende mensen ontmoet bij de koffie om te bepalen of ze wel of niet geschikt zijn voor een bepaalde commissie. Ik ben ook het eerste aanspreekpunt voor al onze leden, dus er komen vaak mensen naar me toe met vragen over de VSAE of de UvA, wat ik ook erg leuk vind. Naast mijn hoofdfunctie als Interne Zaken ben ik ook de secretaris van het bestuur, wat betekent dat ik notuleer tijdens de bestuursvergaderingen en algemene ledenvergaderingen, de ledendatabase bijhoud en algemene e-mails beantwoord die binnenkomen.

In het kort kun je zeggen dat ik heb geleerd hoe ik beter met andere mensen kan samenwerken, hoe ik zelfverzekerd een gesprek kan aangaan met iemand die je niet kent en nog nooit hebt gesproken, en hoe ik georganiseerder en productiever kan werken. Ik denk dat dit vaardigheden zijn die je meestal niet opdoet voor je eerste "echte" baan, maar ik ben zo blij dat ik ze nu al heb geleerd omdat ze ook van pas zullen komen bij mijn toekomstige studie.

Naast dit alles is het belangrijkste wat ik uit het bestuursjaar heb gehaald heel veel plezier! Ik denk dat een van de leukste dingen van het bestuur is dat je gratis naar alle evenementen en uitjes mag, en daardoor ben ik bevriend geraakt met mensen die ik anders misschien nooit gesproken zou hebben. De band die je creëert met de rest van de bestuursleden is ook iets heel speciaals. Voor dit jaar kende ik de andere bestuursleden eigenlijk niet zo goed, maar nu is het bijna alsof we een kleine familie zijn. 

Als internationale student was een van de grootste doelen voor mijn bestuursjaar het verbeteren van mijn Nederlands. Ik had al een beetje een achtergrond omdat ik Nederlandse taalsessies had gevolgd en op mijn vorige werk een aantal collega's had die alleen Nederlands spraken, maar ik voelde me nog steeds niet erg op mijn gemak met het spreken van Nederlands, laat staan het gebruiken in een professionele omgeving. De rest van het bestuur was nog steeds zo vriendelijk om naar mijn gebroken Nederlands te luisteren in het begin, zodat ik het kon verbeteren, en nu spreek ik alleen Nederlands met het bestuur, dus ik kan niet blijer zijn met de vooruitgang die ik heb geboekt!

Esmée van Keulen - Treasurer & External Affairs 2023

Een van de eerste VSAE-evenementen waar ik heen ging, was de skireis, hierna ben ik steeds meer naar borrels en reisjes gegaan. Tijdens de zomer begon ik na te denken over een bestuursjaar. Ik begon al aan mijn derde jaar en ik had geen idee welke master ik wilde gaan doen. Daarnaast was ik op zoek naar een manier om mijn studententijd te verlengen. Door corona heb ik de eerste 1,5 jaar van mij studie veel thuis gezeten. Ik was op zoek naar een manier om het meeste uit mijn studententijd te halen, praktische vaardigheden te ontwikkelen en een leuke tijd te hebben:)

Wat ik leuk vind aan het bestuur is dat ik nu al veel heb geleerd, veel nieuwe mensen heb ontmoet en aan veel evenementen heb deelgenomen. In een normale week hebben we ongeveer twee evenementen, wat soms veel kan zijn, maar het is ook erg leuk! Het voelt als een top prestatie als de rest van het bestuur, de betrokken commissie en ik een evenement plannen dat iedereen leuk vindt!

Het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe mensen ontmoet, maar vijf dagen per week zit ik in de VSAE-kamer met Lobke, Sven en Selma (we zitten niet de hele dag in de kamer achter ons bureau). Ik vind het uniek om zo nauw samen te werken met een groep van vier. We zien elkaar bijna elke dag, soms worden ze wel een beetje vervelend :p. Maar het is echt waardevol om samen te werken en ik heb er veel van geleerd.

Toen ik aan mijn bestuursjaar begon, vroeg ik me af hoeveel werk het zou zijn. Ik dacht: "Kun je vijf dagen per week aan VSAE-dingen werken?" Het antwoord is JA, het is praktisch een fulltime baan. Tijdens deze vijf dagen werken we niet alleen hard, maar houden we ons ook bezig met verschillende leuke activiteiten, zoals het organiseren van evenementen met commissies, het bijwonen van deze evenementen en het spelen van ons favoriete kaartspel, klaverjassen. Natuurlijk hebben we ook vakanties en weekenden. Ik vind het heel fijn dat ik in mijn weekenden letterlijk niets hoef te doen dat met VSAE te maken heeft. Ik heb genoeg tijd om af te spreken met mijn vrienden en familie of om wat werk te doen (dat niet VSAE-gerelateerd is). Tijdens mijn tijd in het bestuur sport ik ook veel, wat ik erg leuk vind. Ik probeer drie tot vier keer per week te gaan en de meeste weken lukt dat ook.

Als lid van het bestuur ben ik de penningmeester en maak ik deel uit van het Externe Zaken team. Het penningmeesterschap brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee; ik beheer de bankrekening en regel de betalingen voor alles. Aan het begin van het jaar was dit een beetje eng, maar ik ben er aan gewend geraakt. Boekhouden was een moeilijke vaardigheid die ik in het begin moest leren en het duurde even. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik niet weet hoe ik deze dingen moet doen. Het is echt gaaf om zulke vaardigheden onder de knie te krijgen. Als External Affairs bezoeken we samen met Sven veel bedrijven (meestal in de zomer). Ik vind het echt leuk om alle kleine en grote bedrijven van binnen te zien. Aan het begin van het jaar had ik geen idee voor wat voor soort bedrijf ik zou willen werken. Nadat ik veel bedrijven heb bezocht, heb ik een beter idee van wat ik leuk vind en wat niet. Bovendien is het heel fijn om zo'n breed netwerk te hebben.

Sven Geerlings - Externe Zaken & Vice-Voorzitter 2023

Sinds het begin van mijn studie ben ik betrokken geweest bij de VSAE. Het eerste evenement waar ik heen ging waren de introductiedagen 2 jaar geleden. Tijdens de introdagen ontmoette ik gelijk veel nieuwe mensen die ik nu nog steeds veel spreek. Vanaf dat moment ben ik niet meer van de VSAE af gekomen. Ik begon met de Wispo commissie en daarmee organiseerden we reis en hadden we natuurlijk ook veel lol met de groep. Daarna heb ik ook nog de introdagen en sportcommissie gedaan. 

Toen ik deze commissies deed had ik eigenlijk nog nooit over een bestuursjaar nagedacht, laat staan wat het allemaal inhield. Dus toen Ira me toen benaderde om een koffietje te doen dacht ik, waarom niet? Tijdens het koffietje werd alles een beetje uitgelegd en werd ik wel geïnteresseerd in het doen van een bestuursjaar. Maar toen kwamen de twijfels, is het wel een heel jaar waard? Moet ik niet gewoon m'n bachelor in 3 jaar halen? Heb je nog tijd naast VSAE activiteiten en bestuurstaken? Laat ik beginnen met het feit dat ik het zeker de tijd en moeite waard vind die ik er in steek. De dingen die je uit een bestuursjaar haalt zijn het voor mij meer dan waard. Bijvoorbeeld de band die je krijgt binnen het bestuur en de dingen die je van elkaar kan leren. Ik heb persoonlijk ook veel geleerd van mensen waar ik anders nooit mee samengewerkt zou hebben. De derde vraag is het makkelijkst te beantwoorden, namelijk, ja! Naast t bestuursjaar heb ik rond de 12 uur per week gewerkt bij een horeca baantje wat echt prima kan. Ook moet ik nog 2 vakken volgen in het komende jaar, ben benieuwd hoe dat gaat maar dat zie ik dan nog wel even. Verder maakt het mij ook niet uit als ik het niet haal en een jaartje studievertraging oploop, we moeten na onze studie toch allemaal nog een goeie 40 jaar werken dus ik vind het juist leuk om mijn studietijd een beetje te verlengen. 

Laten we even terug gaan naar het moment dat ik besloot een bestuursjaar te doen. Dit was op een VSAE feest en tevens ook dezelfde avond van de aanmelddeadline voor bestuur en ik zat ondertussen al een paar biertjes diep. Met de nodige twijfel heb ik toen een mailtje gestuurd naar de zoekco nadat Lobke een grammatica check voor me had gedaan (als ik het me goed herinner). De volgende dag werd ik wakker met wat twijfel of dit wel de goede beslissing was. Na de sollicitatie waren deze twijfels weg, sinds dat moment was ik ervan overtuigd dat een bestuursjaar de goede keuze voor mij was. (luister kinderen, bier zorgt gewoon voor goede beslissingen)

Dus, waar heb ik mij eigenlijk mee bezig gehouden de afgelopen maanden? Samen met Esmée ben ik verantwoordelijk voor de externe relaties van de VSAE, dat houdt in dat we in contact zijn met tientallen bedrijven en evenementen met ze organiseren. Dit doe je door langs te gaan op kantoor, te bellen of te mailen. Persoonlijk vind ik op kantoor langs gaan verreweg het leukst. Hier krijg je namelijk de mogelijkheid om te kijken hoe de bedrijven zijn, je netwerk uit te breiden en veel nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast coördineer ik ook nog een aantal commissies, wat ervoor zorgt dat je met nog meer dingen tegelijk bezig bent als bestuurslid. Dit is iets wat ik erg leuk vind en ook heel veel van heb geleerd. 

Wat ik het leukst vind aan een bestuursjaar is de vrijheid die je krijgt om te doen wat jij leuk vindt zoals jezelf ontwikkelen en dat je de mogelijkheid hebt om dingen aan te passen binnen de vereniging als jij denkt dat dat het beste is. Ik heb zelf heel veel dingen geleerd over het samenwerken binnen een team/bestuur en hoe ik zelf bijvoorbeeld efficiënter werk. Ik weet niet of ik deze kans ooit had gekregen als ik geen bestuursjaar had gedaan. Daarnaast ben ik ook bevriend geraakt met mensen waar ik anders nooit bevriend mee zou raken, zoals mijn mede-bestuursleden. Op een manier kan je zeggen dat ik echt mijn horizon heb verbreed (wat een cliché zeg). Zoals eerder benoemd, vind ik de balans tussen werken op de bestuurskamer, VSAE activiteiten en vrije tijd die je hebt om jezelf te ontwikkelen ook erg fijn. 

Als je nog vragen hebt over het doen van een bestuursjaar, laat het dan vooral weten! En dan als laatste raad ik iedereen aan om een meeloopdagje te doen met mij of 1 van de andere bestuursleden. Dat is verreweg de beste manier om een idee te krijgen van wat een bestuursjaar nou precies inhoudt. 

Cancel