Persoonlijke ervaring

Julie van Oldenborgh – Voorzitter 2022

In 2018 kwam ik voor het eerst in contact met de VSAE. Godelieve, de voorzitter uit 2019, hield toen een praatje vol enthousiasme over de VSAE. Dit was het moment dat ik het zeker wist, ik wilde Econometrie studeren maar allerbelangrijkst ik wilde lid worden van de VSAE. Vanaf dat moment is mijn enthousiasme over de vereniging alleen maar gegroeid.

Mijn eerste VSAE event was de intreeweek borrel. Ik voelde me gelijk thuis en wist toen ook dat dit zeker niet mijn laatste VSAE borrel zou worden (het gratis bier hielp hierin natuurlijk wel mee). Kort daarna besloot ik mij dan ook aan te melden voor de wintersportcommissie. Hier leerde ik hoe het is om samen met een leuke groep aan een project te werken voor een vereniging waar iedereen passie voor heeft. Doordat de VSAE zo veel diversiteit biedt ben ik hierna dan ook nog vele andere commissie gaan doen. 

Echter had ik tijdens mijn tijd in verschillende commissies zeker niet het idee om ooit een bestuursjaar te gaan doen. In mijn oren klonk dit altijd nog als iets als wat mij wel heel leuk leek maar was het ook echt iets voor mij? Wie is er nou weer zo gek om een heel jaar op te offeren voor een vereniging? Maar toen kwam ik steeds meer in contact met oud bestuursleden en ging ik nadenken. Ik kwam tot de conclusie dat mijn studententijd tot dan toe al de leukste tijd van mijn leven was geweest en ik was zeker nog niet klaar om dat op te geven. Een jaar borden vol plezier met een groep mensen even enthousiast over de VSAE als ik en dan ook nog iets nuttigs doen en jezelf ontwikkelen. Wie wilt dat nou niet? En ja hoor, het is nu 6 maanden later en ik kan al met zekerheid zeggen dat het een van beste keuzes van mijn leven is geweest.

Elke dag voor mij als voorzitter is anders, en dat maakt het zo ongelofelijk leuk en tegelijkertijd ook extreem leerzaam. Je krijgt als voorzitter van elke functie iets mee en je hebt de vrijheid om je voorzitterstaak precies zo in te vullen zoals jij dat voor ogen hebt. Daarbovenop krijg je de kans om samen met een team jullie ideeën realiteit te maken, de voldoening die dit geeft valt niet uit te leggen. Als voorzitter ben je ook eindverantwoordelijk voor alles dit brengt natuurlijk wel wat extra stress met zich mee maar dat weegt niet op tegen de extra voldoening die je haalt uit de momenten wanneer jij en je team goed presteren. Verder ben je als voorzitter ook het gezicht naar alle externe partijen. Zo heb je veel contact met de Universiteit, maar ook met verschillende andere studieverenigingen. Het is heel leuk om de VSAE te verantwoorden naar de UvA omdat jij dan met trots kan vertellen wat je allemaal gaat doen of al gedaan hebt dit jaar.

Naast dit alles ben je als voorzitter uiteraard overal aanwezig. Er zijn echt ongelofelijk veel leuke reisjes, etentjes, borrels en activiteiten en jij mag overal gratis heen. Ik zou zeggen waar wacht je nog op. Meld je aan als bestuurslid want dit is een kans die je zeker niet wilt mislopen!

Ira de Witte - Interne zaken, Secretaris & Vice-Voorzitter 2022

Bij de Introductiedagen van de VSAE ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de vereniging. Ik heb hier de VSAE leren kennen als ontzettend gezellige en feestelijke studievereniging. Ik heb hier veel mensen leren kennen en ook vrienden gemaakt, waar ik tot de dag van vandaag nog steeds mee bevriend ben. Tijdens het kamp heb ik me meteen aangemeld voor mijn eerste commissie, de feestcommissie. Ik vond commissies doen en de VSAE zo gezellig en leuk dat al snel vele andere commissie hierna volgde; de Korte Buitenlandse Reis, het VSAE weekend, Introductiedagen, voorzitter van feestcommissie en de Econometric Game. 

Door de vele commissies had ik vanaf het begin al vaak contact met het bestuur van de VSAE. Door me in te lezen op de website en met (oud) bestuursleden te praten raakte ik steeds meer geïnteresseerd in een bestuursjaar. Ik hou van organiseren en had dus al best wat commissies gedaan binnen de VSAE. Het leek me daarom steeds meer een logische stap om verder te kijken dan alleen de commissies.

Een bestuursjaar is de ultieme uitdaging om nog grotere evenementen en reisjes te organiseren en met z’n vijven de vereniging gaande te houden. Naast dat je hele vette dingen organiseert als bestuur, kan je volop met z’n vijven en alle andere VSAE’ers genieten van alle reisjes, borrels en andere leuke evenementen die jullie samen hebben georganiseerd gedurende het jaar!

Het enige wat mij eerst tegenhield is dat je er wel echt een fulltime baan bij krijgt, waar vroeg opstaan bij hoort en ook heel wat van je overige vrije tijd wordt ingenomen. Nu ik in het bestuur zit snap ik echter wel waarvoor dit nodig is en vind ik het ook juist fijn, want doordat je zoveel uren hebt te besteden kan je er echt vol voor gaan. De VSAE is namelijk voor een jaar echt “jouw” bedrijf samen met de anderen. Dit brengt een stukje verantwoordelijkheid met zich mee maar ook vooral heel veel kansen en vrijheid. Er is namelijk eigenlijk altijd wel iets wat afgemaakt kan worden, te verbeteren valt of een geheel nieuw project om op te starten. Zo verveel je je dus nooit.

Echter heb je toch de vrijheid om naast het bestuursjaar nog vakken te volgen als je dit zou willen. Ik heb dan ook een derdejaars vak gevolgd en gehaald! Naast dit vak had ik verder geen behoefte om nog meer vakken te volgen maar ik had er zeker ook voor kunnen kiezen om dit wel te doen.

Dit is ook wat ik zo leuk vind aan een bestuursjaar. Er is ruimte voor al jouw ideeën over de vereniging en samen met je mede bestuursleden maak je zoveel gave dingen mee en zonder dat je het door hebt leer je ook nog eens heel veel waardevolle dingen. Plannen, samenwerken en bijvoorbeeld presenteren lijken saaie vaardigheden om beter in te worden, maar ga je zeker nog je hele leven kunnen gebruiken. 

Als interne zaken ben ik veel bezig met het leren kennen van de leden en alle commissieleden die wij hebben komen eerst bij mij op gesprek. Door met zoveel mensen te praten breid je je netwerk enorm uit en je krijgt er ook heel wat mensen kennis van. Ook van het nauwe samenwerken met zijn vijven kan je enorm veel leren over jezelf en elkaar. En niet te vergeten, hebben we natuurlijk de grootste lol met elkaar. 

Sjors den Boer - Penningmeester 2022

Toen ik me aanmeldde voor een bestuursjaar bij de VSAE had ik wel even getwijfeld. Natuurlijk kende ik al wat eerdere besturen en ik wist dan ook dat die het erg naar hun zin hadden gehad tijdens hun bestuursjaar. Maar wat zo’n bestuur dan allemaal precies inhield was voor mij nog redelijk onduidelijk. Na wat gesprekjes met vorige bestuursleden werd het voor mij snel duidelijk. Dit wilde ik super graag doen. 

Voor mij was de VSAE altijd al een bron van leuke evenementen en gezelligheid, ik ging altijd al graag naar de borrels en evenementen. Nu leek het mij leuk om een stapje verder te nemen en aan een bestuursjaar te gaan beginnen. Voorheen had ik al redelijk wat commissiewerk gedaan en vond dit ook altijd erg leuk om te doen. Zo zat ik in mijn eerste jaar de wintersport commissie , daarnaast zat ik ook nog in de Experience commissie en de

Analytics Academy. Wat ik altijd leuk vond aan het commissiewerk was het samenwerken met andere en een tof evenement neerzetten. 

Als je een bestuursjaar gaat doen ben je een jaar druk bezig voor de vereniging, maar dat betaalt zich ook dubbel en dwars weer uit. Als bestuur ben je namelijk bij alle evenementen aanwezig. Van borrels tot uitstapjes als SFT en ISP. Af en toe kan het wat stress opleveren als je naar evenement toewerkt, maar als het dan slaagt en iedereen heeft het naar zijn zin is dat echt top. 

Ik wist nog niet echt wat ik bij een fulltime bestuursjaar moest verwachten. ‘Heb je echt zoveel te doen dan?’ Nou het antwoord hierop werd voor mij al vrij snel duidelijk. Ja. Van de constante stroom aan mailtjes die je moet beantwoorden, heb je daarnaast een aantal commissies die je moet leiden. Er zijn elke week gemiddeld wel 1 of 2 evenementen. Daarnaast heb je natuurlijk nog de bedank dinertjes. 

Gelukkig doe je dit allemaal niet alleen en heb je 4 andere toppers waarmee je het bestuur vormt. Dit is ook een heel bangelijke kant van je bestuursjaar. Naast dat je vrienden voor het leven maakt, leer je goed samen te werken, discussies te voeren en oplossingen te bedenken. 

Randy Griekspoor - Commerciële Zaken 2022

Ik was waarschijnlijk de eerste van het huidige bestuur die 100% zeker was dat hij een bestuursjaar wilde doen. Ik had net mijn eerste commissie afgerond als voorzitter van de jaarafsluiting en hoorde op weg naar Walibi van mijn voorgangers wat een bestuursjaar inhoudt. Tijdens de avond op Walibi heb ik een hele groep oud-bestuursleden de hemd van het lijf gevraagd over het bestuursjaar. Ik werd steeds enthousiaster en enthousiaster. Voor de zomervakantie wist ik (en de rest van de VSAE ook) al dat ik een bestuursjaar wilde doen. 

Natuurlijk lijkt het vroeg om in je eerste jaar al bezig te zijn met het eventueel doen van een bestuursjaar. Het leek mij echter het ideale moment. Door het bestuursjaar halverwege mijn tweede jaar te starten kon ik die vervelende bachelor econometrie lekker in twee delen. Ook geeft het mij de mogelijkheid om alles wat ik dit jaar leer te gebruiken in de rest van mijn studietijd. 

Tijdens een bestuursjaar leer je namelijk heel veel. Je leert verantwoordelijkheid te dragen, de leiding te nemen en samen te werken in een groep die zeer hecht is. Naast al deze handige skills leer je jezelf ook beter kennen. Doordat je je vaak tegenkomt in situaties die je anders zou vermijden. Een moeilijk telefoontje die je anders zou skippen bijvoorbeeld. Je moet je er dan toch doorheen zetten, omdat de rest van het bestuur en de leden toch op je rekenen. Al deze lessen maken een bestuursjaar enorm waardevol.

Maar naast de leerzame ervaring die het bestuursjaar is, is het ook waarschijnlijk het leukste jaar van je studententijd. Je bent verplicht (wat erg zeg) op elke borrel en activiteit aanwezig en leert daardoor heel veel hele gezellige en verschillende mensen kennen. Iets wat ik persoonlijk enorm leuk vind. Ook zijn er supervette reisjes zoals de wintersport, de korte buitenlandse reis en het intercontinental study project. Voor mij was dit een unieke kans, omdat ik anders nooit mee zou gaan op bijvoorbeeld een wintersport.

Ik zou om al deze redenen zeker aanraden om een bestuursjaar te gaan doen.

Anneke Schroeter - Externe Zaken & Marketing 2022

De VSAE heeft mij onwijs geholpen met het opbouwen van een sociaal leven toen ik drie jaar geleden voor de studie naar Amsterdam ben verhuisd. Tijdens de Introdagen en de Intreeweek kreeg ik mede dankzij de VSAE vriendschappen die tot vandaag aan houden. 

Sindsdien heeft de VSAE altijd deel van mijn leven uitgemaakt. Dit komt natuurlijk door de borrels maar ook alle andere activiteiten. Daarnaast heb ik vanaf het begin eigenlijk altijd wel in een commissie gezeten. Één van de dingen die ik dan ook zo leuk vind aan de VSAE is de diversiteit van de commissies. Ik ben in mijn eerste jaar begonnen met de ranking commissie en heb toen ook de jaarafsluiting gepland. Daarna leek het mij interessant en uitdagend om me aan een serieuze commissie te wagen: de Actuariaatcongres commissie. Tijdens deze commissie merkte ik echt hoe leuk ik het vind om naast de studie met een groep samen aan een project te werken. Ook kreeg ik wat meer inzicht in waarmee het bestuur bezig is en dat vond ik stiekem altijd wel heel gaaf. 

Naast deze commissies heb ik ook in de Almanak commissie gezeten. Wat aan die commissie in mijn ogen heel cool is, is dat je echt een nieuwe skill leert door het gebruiken van design programma's. Tijdens deze commissie begon ik een bestuursjaar bij de VSAE dan ook serieus te overwegen. Wat mij uiteindelijk overtuigd heeft om ervoor te gaan was hoe enthousiast alle oud bestuursleden over hun eigen bestuursjaar waren. 

Het mooie van een bestuursjaar is dat je op allerlei manieren jezelf beter leert kennen en jezelf kan ontwikkelen. Enerzijds ben je functie specifiek bezig, anderzijds zijn er ook altijd commissies die aangestuurd moeten worden. Het soort werk is echt ontzettend veelzijdig. Ik vind het zelf het meest bijzondere dat je met zijn vijven een jaar lang eindverantwoordelijk bent voor de vereniging. Als bestuur mag je in principe geheel je eigen koers trekken, je hebt dus alle vrijheid om dingen anders te doen ten opzichte van andere jaren. 

Voor mijn functie(s), externe zaken en marketing, ben ik enerzijds veel met bedrijven in contact over sponsorcontracten en andere samenwerkingen. Samen met Randy ben ik in de afgelopen maanden bij zowat elk relevant bedrijf binnen ons vakgebied langs geweest. Dit heeft mij ten eerste heel veel inzicht gegeven in welke bedrijven mij aanspreken als werkgever, maar daarnaast heb ik hierdoor natuurlijk ook een super nuttig netwerk opgebouwd. 

Mijn marketing functie bestaat met name uit het toezicht houden op planning van de mailings, social media posts, en andere berichten die wij uitzetten richting onze studenten. Ik heb in het afgelopen jaar ook met een aantal nieuwe manieren van promotie geëxperimenteerd. 

Maar nu moet het niet klinken alsof het altijd alleen maar serieus werken is. Naast al het dagelijkse werk is er heel veel ruimte voor leuke dingen. Als bestuur maak je ten eerste vrijwel alle leuke activiteiten en reisjes mee, en daarbuiten heb je ook genoeg vrijheid om je dagen zelf in te plannen. 

Kortom: spreekt zo’n jaar jou aan? Benader ons gerust of kom een dagje meelopen, dan laat ik graag zien wat een bestuursjaar zo leuk en waardevol maakt!

Cancel