Persoonlijke ervaring

Daphne Edridge - Voorzitter

Toen ik in mijn eerste jaar bij de VSAE kwam, werd ik al meteen actief lid van de vereniging. Tijdens deze jaren heb ik de optie van een bestuursjaar altijd in mijn achterhoofd gehouden. Elk jaar voor de aanmelddeadline had ik de interne strijd tussen doorgaan met studeren of aanmelden voor een bestuursjaar. Tot dusver had ik altijd gekozen voor het eerste, maar afgelopen jaar was dit anders. Voordat mijn bestuursjaar begon dacht ik wel te weten wat er achter de schermen bij de VSAE speelde. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en ben ik tot de ontdekking gekomen dat dit een verkeerde inschatting was. Maar dat is juist een van de redenen waarom mijn bestuursjaar tot nu toe zo’n succes is geworden; het onverwachte.

Ik denk dat ik zelfs nu, na 6 maanden, kan zeggen dat er elke week nog iets gebeurt wat ik niet had kunnen voorspellen. Nu komt dat natuurlijk ook deels doordat we in een pandemie zitten, maar juist ook omdat een bestuursjaar zo divers is. Dit gaat waarschijnlijk een beetje cliché klinken, maar de diversiteit die een bestuursjaar mij heeft gebracht heeft mij veel geleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om te schakelen tussen verschillende projecten en hier snel een mening over te creëren. Maar ook de grootste verrassing van allemaal, Corona, heeft mij als persoon ontwikkeld. Zo hebben we moeten leren omgaan met tegenslagen, aangezien we veel van onze evenementen moesten afzeggen. Hierdoor hebben wij geleerd om creatief te zoeken naar alternatieven.

Deze diversiteit vind ik ook terug in mijn taak als voorzitter. Aangezien een van de taken als voorzitter het overzicht bewaren is, krijg ik als het ware een kijkje in iedereens taak. Ook ben je als voorzitter de eindverantwoordelijke en het gezicht naar alle externe partijen. Ik vond het erg bijzonder om onze vereniging naar buiten af te vertegenwoordigen, juist omdat je er op dit moment midden in staat. 

De gezelligheid die een bestuursjaar met zich meebrengt kan natuurlijk niet missen als ik over mijn ervaring als bestuurslid schrijf. Er zijn zoveel activiteiten waar je als bestuur (gratis!!) heen gaat. Zo zijn er de bedank diners, borrels, wintersport en nog zoveel meer. Als ik nu terugkijk op de eerste helft van mijn bestuursjaar, kan ik concluderen dat ik het de perfecte balans tussen gezelligheid en hard werken vond. Kortom; ik raad iedereen een bestuursjaar aan!

Pepyn van Haaften - Commerciële Zaken & Innovaties

Ik wist tot een week voor de aanmelddeadline voor het bestuur 2020 nog helemaal zeker dat ik geen bestuursjaar wilde doen. Na wat overtuigende gesprekken met mijn voorgangers besloot ik het echter last minute toch te doen, omdat ik mijn CV wilde versterken en niet te snel klaar wilde zijn met studeren (leukste tijd van je leven). Ik ben dus ook best wel bekend met alle argumenten tegen een bestuursjaar:

-”Wat doen zij elke dag 9 tot 5 op dat kantoor? Alsof ze zo druk zijn?”

-”Soft skills hoef je echt niet te leren, als je een beetje normaal bent kan je dat al”

-”Het lijkt me wel leerzaam, maar ik heb er geen jaar voor over”

-...

Inmiddels weet ik dat ik nog nooit zo druk ben geweest als afgelopen jaar, en het jaar vliegt voorbij. Een jaar lijkt nu veel tijd, maar ik daag je uit een oud bestuurslid te vinden die er spijt van heeft. Verder zijn er echt genoeg soft skills om te leren en blijven verbeteren. Hiermee bedoel ik niet alleen een zakelijke e mail opstellen of onderhandelen, maar ook hoe je een commissie gemotiveerd kan houden, efficiënt leert vergaderen, omgaat met meningsverschillen en spreekt voor een groep. Dit zijn allemaal enorm belangrijke dingen later, waar tijdens onze studie nauwelijks tijd aan wordt besteed. 

Als commerciële zaken ben ik samen met Naut verantwoordelijk voor het contact met bedrijven. Het was voor ons een uitdagend jaar, maar ook heel leerzaam. Nederland zit in een recessie, dus bedrijven kijken kritisch naar hun begroting, daarom moesten Naut en ik onze mogelijkheden (en de prijskaartjes die hierbij horen) goed kunnen verwoorden en onderbouwen. Als Innovatie had ik dit jaar genoeg tijd om na te denken over wat anders en beter kon, omdat we veel van onze gebruikelijke activiteiten moesten afzeggen. Ik vind het persoonlijk heel leuk om te kijken naar de huidige processen in de VSAE en na te denken over wat beter kan. 

Ten slotte werk je heel hecht samen in je team, en leer je wanneer je elkaar ruimte moet geven en wanneer je elkaar moet motiveren. Genoeg etentjes, borrels en gezellige momenten maken het naast leerzaam ook nog eens een leuk jaar!

Gideon Davidson - Penningmeester & Vice-voorzitter

Iedereen aan wie ik vertelde dat tijdens mijn aankomende bestuursjaar ik van 9 tot 5 eigenlijk fulltime zou werken, keek me vreemd aan. Hier had ik zelf ook mijn twijfels bij, want waar zou je nou de hele dag zo druk mee bezig kunnen zijn. Nou… na de eerste week werd dit al duidelijk. 

Bij het aansturen van een gehele vereniging komt namelijk meer kijken dan ik dacht. Afgezien van je eigen taken en commissies, zijn er genoeg dingen die binnen het bestuur besproken moeten worden voordat iemand ze kan uitvoeren. Ook merkte ik dat je vanzelf efficiënter gaat werken als het zo druk is, waardoor het ook weer zo 5 uur is. 

Van tevoren keek ik ook op tegen het vroege opstaan. Ik ben namelijk iemand die het liefst uitslaapt en rond 1 uur ‘s middags een beetje in actie komt. Dit moest uiteraard veranderen dit jaar en ik heb gemerkt dat ik het ritme van 9 tot 5 eigenlijk best lekker vind. Ik voel me er een stuk productiever door, waardoor ik ook tijdens mijn bestuursjaar een paar vakken heb kunnen doen.

Misschien wel het belangrijkste van dit jaar, mijn mede bestuursleden. Ten eerste is het ontzettend leuk om te zien hoe goed je elkaar leert kennen in deze tijd. Daarnaast had ik altijd al een beetje moeite met samenwerken, ik deed namelijk alles liever zelf. Dit is wel snel veranderd doordat we zoveel samen moesten doen, waarin ik erachter kwam dat communicatie echt het belangrijkste is.

Samenvattend ben ik erg blij met mijn keuze om me aan te melden voor het VSAE bestuur, ook al dacht ik niet echt in het plaatje te passen. Daarnaast heb ik al veel nieuwe mensen ontmoet en aan leuke activiteiten mee hebben mogen doen, wat mijn jaar compleet maakt. Corona of geen corona, ik kan tevreden terugkijken.

Naut van Teeseling - Marketing & Commerciële Zaken 

Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik nu een bestuursjaar zou doen zou ik je waarschijnlijk niet hebben geloofd. Maar juist dit soort onverwachte ervaringen zijn de beste herinneringen. In het begin van mijn studie was ik er vol op gericht om alles meteen te halen, ik wilde geen tijd ‘verspillen’ en heb om dezelfde reden ook geen tussenjaar genomen. In mijn tweede jaar merkte ik alleen dat dit ervoor zorgde dat ik veel minder plezier uit mijn studie haalde dan zou kunnen, ik vind econometrie zelf namelijk echt geweldig. Omdat een bestuursjaar veel te bieden heeft, maar geen studiedruk heeft, zag ik dit als een geoorloofde pauze in mijn studie.

Het heeft ondanks corona echt ontzettend positief uitgepakt. Als eerste heb je de band die je met elkaar opbouwt. Ik heb als zeilinstructeur vaker erg nauw samengewerkt met mensen, maar dit ging om periodes van een of twee weken achter elkaar. Het samen zitten van 9-5 met daarnaast nog evenementen, borrels en diners daarbuiten bouw je echt een band zoals nergens anders op. 

Daarbij is het natuurlijk ontzettend leerzaam. Leerzaam op vlakken waar je nu niet zo 123 over nadenkt maar zeker wat aan hebt. Ik kende toen ik begin bijvoorbeeld nog 0 bedrijven in Amsterdam/Nederland. Inmiddels kan ik je van een heel groot aantal bedrijven de bezigheden, de locatie van het kantoor en de naam van de recruiter vertellen. Daarnaast leer je efficiënt vergaderen/gesprekken voeren, met corona een beetje crisismanagement en vooral ook hoe je moet plannen.

Als laatste heb ik zelf een enorme persoonlijke ontwikkeling gemaakt. Ik heb een veel beter idee van wat ik later wil doen en ik heb het gevoel dat ik een stuk steviger in mijn schoenen sta. Het belang van plezier in je werk en vooral het combineren van sociale activiteiten met toch wel drukke werkdagen geeft een heel nieuw inzicht van hoe je je studie in kan richten. Ik denk dan ook dat de tweede helft van mijn studie (zoals alle oud besturen je al kunnen beamen) een stuk soepeler zal lopen dankzij dit bestuursjaar.
Al met al, ik kan het alleen maar aanraden en hoop je bij de ontgroening in Januari te zien :)

 

Loïs van Santen - Interne Zaken & Secretaris

Al vanaf moment één ben ik een gigantische VSAE fan geweest. Ik heb me altijd welkom gevoeld bij deze vereniging, helemaal toen ik hier in 2018 heen kwam zonder iemand te kennen. Ik heb me maar gelijk in mijn eerste jaar opgegeven voor alle commissies die mogelijk zijn voor eerstejaars, maar dat proefde natuurlijk in mijn tweede jaar naar meer.

Na lang twijfelen omdat ik ‘maar’ een tweedejaars was, heb ik toch besloten om me op te geven voor een bestuursjaar. Iets waar ik nog steeds super blij mee ben! Een bestuursjaar (zelfs in de heftige corona tijden die wij hebben gehad) is werkelijk waar fantastisch en ik zou er wel uren over kunnen praten! Als bestuurslid van de VSAE leer je je op allerlei verschillende vlakken te ontwikkelen. Je wilt samen met je medebestuursleden echt het beste voor je vereniging en iedereen zet zich hier daarom ook keihard voor in. Ik kan nu al zeggen dat ik skills heb geleerd waar ik mijn hele leven profijt van ga hebben!

Naast dat bestuurslid zijn in het algemeen heel tof is, heb ik ook ontzettend genoten en geleerd van mijn functie Interne Zaken. Ik houd ervan om omringd met mensen te zijn, dus deze functie sloot perfect bij mij aan. Doordat je koffietjes doet met potentiële actieve leden leer je de leden echt goed kennen wat het ook makkelijker maakt om ze daarna in een commissie te plaatsen. Commissies zijn ten slotte het gene wat de vereniging draaiende houdt. Daarnaast is het super fijn om het aanspreekpunt te zijn van de vereniging vanuit het oogpunt van de leden. Het idee dat leden het prettig en makkelijk vinden om met mij contact te zoeken, geeft me een fijn gevoel.

De functie Secretaris was voor mij een goede aanvulling op Interne Zaken. Als Secretaris ben je voornamelijk bezig met het up to date houden van het ledenbestand. Je verwerkt nieuwe aanmeldingen en zorgt dat elk individu in de juiste map zit. Super handig om te combineren met Interne Zaken aangezien je namen van leden dus vaak voorbij ziet komen! 

Ik heb als bestuurslid hard gewerkt afgelopen (driekwart) jaar. Gelukkig krijg je hier ook fantastische activiteiten en evenementen voor terug. Ik heb super leuke nieuwe mensen leren kennen en herinneringen die me nog lang zullen bijblijven. Daarnaast heb ik efficiënt leren werken en mijn verantwoordelijkheidsgevoel weten te vergroten. Niks uitstellen, laat ik het gewoon nu doen! Ik raad iedereen ook aan om een bestuursjaar te doen! Spring in het diepe en doe het gewoon nu! (ik heb er in ieder geval geen spijt van)

 

Cancel