Econometric Game 2017

Econometric Game 2017

Lasse Liebrand
01 oktober 2017
Career

Op 5, 6 en 7 april 2017 vond de achttiende editie van de Econometric Game plaats in Amsterdam. De Econometric Game is een prestigieuze jaarlijkse wedstrijd tussen teams econometristen afkomstig van top universiteiten van over de hele wereld, en wordt ook wel gezien als de ‘Wereldkampioenschappen Econometrie’ . Drie dagen lang werken de teams aan een uitdagende case samengesteld door een professor, en krijgen ze de kans om Amsterdam te verkennen.

De Econometric Game is door de jaren heen gegroeid tot een internationale wedstrijd van grote prestige, en wordt terecht ook wel gezien als het WK econometrie. Afgelopen april werd de achttiende editie van de Econometric Game gehouden, en ook hier waren 30 teams met de beste econometriestudenten ter wereld aanwezig om te strijden om de titel. Elke universiteit stuurt een team van vier afgevaardigden, waarvan twee PhD studenten en twee Master studenten in de econometrie. Deze teams werken drie dagen aan een sociaal-maatschappelijk relevante case, en dienen met geavanceerde econometrische technieken een essay te presenteren aan een jury van experts. In 2016 won Harvard University, en ook dit jaar waren ze er bij om hun titel te verdedigen. Naast drie dagen lang intensief werken, wordt voor de deelnemers ook een ontspannend programma neergezet en is alles geregeld, van hotels tot vervoer tot luxe etentjes in restaurants. Hieronder volgt een verslag van de week van de Econometric Game 2017.

Maandag: Inleiding thema en paneldiscussie

Voordat de officiële aftrap van de driedaagse competitie op woensdag plaatsvindt, wordt op maandag in samenwerking met de hoofdsponsoren EY en Ortec en de Universiteit van Amsterdam een paneldiscussie georganiseerd in Spui 25. Nieuw aan de achttiende editie van de Econometric Game was dat vooraf aan de wedstrijd het algemene thema van de case bekend werd gemaakt. Het thema was: Crime & Safety. Uiteraard werd het precieze onderwerp van de case bewust niet verklapt, om de competitie voor de deelnemende teams zo eerlijk mogelijk te houden. 

Omdat het thema van de case bekend was gemaakt, bood dit de mogelijkheid om een inhoudelijke paneldiscussie over het onderwerp te hebben. Met Marc Salomon, directeur van de Amsterdam Business School aan de Universiteit van Amsterdam, als moderator van het debat, werden interessante ontwikkelingen in criminologie en data science besproken. Hierbij werden vragen besproken als: Op welke manieren kan data gebruikt worden om te zorgen voor een veiligere wereld? Welke kansen en mogelijkheden biedt big data ons? En welke gevolgen hebben deze nieuwe ontwikkelingen op onze privacy?  Vijf sprekers uit zowel de academische wereld als het bedrijfsleven gingen over bovengenoemde vragen (en meer) op het gebied van big data toepassingen gerelateerd aan criminaliteit en veiligheid. Een geslaagde avond.

Woensdag

Twee dagen later is het zover. Waar door de commissie meer dan een jaar aan is gewerkt komt allemaal samen. Nadat de commissie in de vroege ochtend nog één laatste keer de dag doorspreekt, worden de deelnemers om half negen ‘s ochtends opgehaald uit hun hotels. De opening vond dit jaar plaats in filmtheater Kriterion. De mooie filmzaal stroomt langzaam vol met deelnemers, sponsoren, casemakers, sprekers en andere belangstellenden. Als iedereen zo ver is, begint de ochtend met een voorwoord van de voorzitter van de Econometric Game commissie, Frank de Zwart. 

Na het voorwoord van Frank, is het tijd voor nog een aantal toespraken. Ten eerste is het de eer aan locoburgemeester Pieter Litjens, die de deelnemers namens de Gemeente Amsterdam welkomt en succes wenst de komende dagen. Ook de afgevaardigden van de sponsoren, EY en Ortec, zijn aan het woord en wensen de deelnemers succes. Verder vertelt prof. dr. H. P. Boswijk, hoogleraar financiële econometrie aan de UvA, over de geschiedenis van de Econometric Game en hoe hij de wedstrijd heeft zien groeien over de laatste decennia.   

Een korte koffiepauze volgt, waarna het de beurt is aan de casemaker Ben Vollaard om het onderwerp van de case bekend te maken. De deelnemers in de zaal luisteren aandachtig en maken alvast aantekeningen in de hoop hier hun voordeel uit te halen als ze na de lunch echt aan de slag mogen. 

Na de opening en lunch verplaatst iedereen naar de Zuiderkerk en is het eindelijk tijd om te beginnen. De case en bijbehorende data worden uitgedeeld, en Frank geeft het officiële startschot voor de Econometric Game 2017. De rest van dag 1 wordt gewerkt aan de case tot zes uur, waarna de deelnemers gezamenlijk dineren en zich opmaken voor dag 2.

De Case

De case is gemaakt door dr. Ben Vollaard, associate professor aan de Universiteit van Tilburg, in samenwerking met Stijn Ruiter (Senior researcher Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) en Pierre Koning (professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam). Dr. Vollaard specialiseert zich in de ‘economics of crime’, en heeft meerdere publicaties op het gebied van misdaad preventieve effecten van voorzorgsmaatregelen gemaakt door slachtoffers.

Waarom de case specifiek over misdaad preventieve maatregelen van burgers gaat heeft een interessante reden. Misdaad in Europa en de VS neemt namelijk sinds de jaren 90 af. Dit is deels te wijten aan extra aandacht van overheden op het voorkomen van misdaad, zoals bijvoorbeeld het invoeren productie eisen van auto’s die diefstal moeilijker maken. Een andere reden, die minder vaak belicht wordt, is maatregelen die burgers op eigen initiatief nemen. De reden dat deze maatregelen op eigen initiatief minder belicht zijn, is deels te wijten aan dat veel maatstaven van misdaad preventieve maatregelen endogeen zijn. De meeste maatregelen worden namelijk pas getroffen nadat een individu slachtoffer is geworden van een misdaad, wat een positieve correlatie tussen misdaad en preventieve maatregelen tot gevolg heeft en de onderliggende effecten overschaduwt. In de afgelopen Econometric Game werden deelnemers daarom uitgedaagd om geografische patronen van misdaadpreventie te analyseren en visualiseren. Hierbij werd gebruik gemaakt van een grote Nederlandse dataset die op individueel niveau informatie bevat over slachtofferschap, misdaad preventieve maatregelen, en geografische locatie.

Een van de maatrgelen die burgers kunnen nemen om hun huis veiliger te maken en de kans om slachtoffer te worden van inbraak te verlagen, is het aanschaffen van rolluiken. Voorbeelden van vragen die onderzocht werden zijn: wat zijn geografische patronen in het gebruik van rolluiken? Hoe zijn deze patronen te verklaren? Hoe zal het gebruik van rolluiken in de toekomst verspreiden? Een interessante vraag, en meer dan genoeg om 120 van de beste econometriestudenten ter wereld de komende dagen mee bezig te houden.

Donderdag

Op deze tweede dag begonnen de deelnemers vroeg aan de case. Om half 9 zat de Zuiderkerk vol met 120 econometristen die druk bezig waren met het uitzoeken van hoe rolluiken criminaliteit kunnen voorkomen en hoe het gebruik van rolluiken zich verspreid door Nederland. Er heerst een stille, gefocuste sfeer, vergelijkbaar met een volle bibliotheek vlak voor een tentamenweek. De deelnemers waren na de eerste dag al helemaal bekend met het onderwerp, dus vandaag werd er keihard gewerkt. Negen uur later gaat het signaal dat de tijd op is, en worden de verslagen opgehaald. In totaal worden er 30 papers opgehaald, waarvan de meeste qua inhoud langer zijn dan een standaard scriptie. Taak aan de jury van casemakers om alle papers na te kijken en een top tien te formuleren.

De deelnemers kunnen nu ontspannen aan het diner beginnen. Teams wisselen uitkomsten en strategien met elkaar uit, en zijn benieuwd of ze door zijn naar de finale. Later op de avond verhuizen we van restaurant naar cafe in de buurt voor een borrel. Uiteindelijk komt de jury binnen, en maken ze zich op voor de aankondiging van de finalisten. De tien universiteiten die door zijn naar de finale zijn: University of Copenhagen, Tilburg University, Warsaw School of Economics, University of Illinois at Urbana-Champaign, Lund University, Harvard University, University Carlos III of Madrid, New Economic School, McGill University, Erasmus University Rotterdam.

De finalisten gaan meteen naar huis om zich voor te bereiden op de volgende dag. De teams die de finale niet hebben gehaald zijn teleurgesteld, maar de troost is dat zij niet vroeg op hoeven de volgende dag. Traditiegetrouw wordt er met de afvallers en de commissie gefeest tot in de late uurtjes.

Amsterdam Data Challenge

Tijdens de tweede dag werd ook weer de Amsterdam Data Challenge (ADC) georganiseerd. Dit is een wedstrijd voor studenten econometrie die niet meedoen aan de Econometric Game. De ADC vond ook plaats in de Zuiderkerk, dus was dit een mooie mogelijkheid voor de deelnemers om de Econometric Game van dichtbij mee te maken.

Tijdens de ADC werken studenten in teams van vier om binnen één dag een case op te lossen, gebruimakend van econometrie. De case heeft hetzelfde thema als het algemene onderwerp van de Econometric Game case: criminaliteit en veiligheid.

In een case gemaakt door de hoofdsponsoren EY en Ortec, werden de deelnemers aan het werk gezet om een moord op te lossen door uitgebreid data-onderzoek te doen.

Vrijdag

De finalisten hebben een goede nacht rust gepakt en staan ook op de laatste dag vroeg in de Zuiderkerk om aan de slag te gaan met de case. Een nieuwe case die aansluit op het onderwerp van de vorige twee dagen en bijbehorende dataset worden uitgedeeld en de finalisten gaan van start. Ze hebben acht en een half uur de tijd, want om half zes moet de eindversie van het essay worden ingeleverd, en zal iedereen zich verplaatsen naar het Compagnietheater, waar de finalisten hun bevindingen moeten presenteren.

Als de deadline nadert, wordt het steeds gemoeriger in de Zuiderkerk. De modellen en resultaten worden nog een laatste keer gecheckt, en de powerpoint voor de presentaties worden vlug afgerond. Er is een strak tijdschema, dus meteen na de deadline van de tweede case verplaatsen de deelnemers zich en gaan de presentaties van start.

Na tien interessante presentaties, waar velen vertelden over verschillende aanpakken en resultaten, ging de jury weer in beraad om zowel de ingeleverde essays als de presentaties te beoordelen. Voor de deelnemers zit het werk en nu officieel op, en kan er dus ontspannen begonnen worden aan het diner met aansluitend de borrel.

Na enkele uren komt de jury binnen, en is het tijd voor de bekendmaking. De jury vertelt dat alle papers van bijzonder hoge kwaliteit waren, en dat ze enorm onder de indruk zijn hoe snel de deelnemers zich in dit voor hen onbekende onderwerp hebben kunnen inlezen en het probleem hebben aangepakt. De winnaar van de Econometric Game 2017 is Harvard University.

Voor de volledige omschrijving van de case, de winnende papers en meer foto's kunt u kijken op www.econometricgame.com

Cancel